Artikeln publicerades 22 april 2024

Demensvården fortsätter framgångsrikt kvalitetsresan

Foto på en undersköterska och brukare.Förstora bilden

Foto: Mostphotos.

Den senaste statistiken för Svalövs kommuns demensvård på särskilt boende visar att verksamhet och medarbetare fortsatt levererar hög kvalité för brukare med demenssjukdom.

För att få en indikation på kvalitén inom Svalövs kommuns demensvård beslutade socialnämnden 2021 att verksamhetens arbete skulle följas upp genom kvalitetsregisterna BPSD-registret och SveDem. Kommunens demenssjuksköterska har sedan dess tillsammans med demensenheterna på kommunens olika särskilda boenden arbetat systematiskt med dessa register och över tid ser vi nu hur kvalitén för de olika mätindikatorerna stadigt pekar uppåt.

— Det är en fantastisk resa vi får var med om. Att kunna ge en personcentrerad omsorg med hög kvalitet är nyckeln i all demensvård och jag blir verkligen stolt när jag ser den fina statistiken. Det är ett kvitto på det fantastiska arbetet som personalen gör för brukarna, säger socialnämndens ordförande, Aase Jönsson (KD).

Svalövs kommun ligger över rikssnittet i samtliga mätningar

I BPSD-registrerar följer personalen kontinuerligt upp 12 olika symtom hos brukarna och i SveDem är det 15 indikatorer hos den enskilde som registreras. Enligt statistiken ligger Svalövs kommun över rikssnittet i samtliga kategorier som mäts och sedan 2021 pekar också utvecklingskurvorna för samtliga mätindikatorer i positiv riktning.

— En positiv trend, som är extra glädjande, är att användandet av ångestdämpande läkemedel stadigt går ner. Här ligger vi markant under rikssnittet. Det är också glädjande att se hur arbetet med multiprofessionella team, som inrättades 2022, resulterat i hög omsorgskvalitet, säger Aase Jönsson.

Merparten av statistiken i BPSP-registret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och SveDem Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är offentlig för allmänheten att ta del av.

Fakta

Om BPSD-registret
BPSD-registret utvecklades på Kunskapscentrum för demenssjukdomar vid Minneskliniken, Skånes universitetssjukhus i Malmö. BPSD-registret är ett nationellt kvalitetsregister sedan 1 november 2010. Det följer Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom. Syftet är att kvalitetssäkra vården för personer med demenssjukdom/kognitiv sjukdom samt att bidra till forskning och utveckling.

Läs mer om BPSD-registret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Källa: BPSD-registret.

Om SveDem
SveDem är ett nationellt kvalitetsregister som startade 1 maj 2007. Syftet är att samla in data om personer med demenssjukdom för att kunna förbättra och utveckla vården av demenssjuka i Sverige. Målet är skapa ett rikstäckande verktyg för likvärdig och bästa behandling av personer med demenssjukdom.

Läs mer om SveDem Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Källa: SveDem – Svenskt register för kognitiv sjukdom/demenssjukdom